Commercial Archives | Lakewood Construction

EarthTronics

Details

Budget
Start Date
Completion Date
December 2020
Architect
Lakewood Construction
Project Supervisor
Awards

Overview

Challenges/Solutions:

  • Work closely with city government
  • Orchestrate purchase of city-owned property
  • Gain site plan approval
  • Collaborate with overseas parent company
  • Build during a pandemic
  • Create showcase space for key clients & workers

A SHOWCASE FOR THE FUTURE

LED lighting product manufacturer EarthTronics was looking to create a space that would effectively house all of its needs under one roof. But going beyond daily operations, the space also needed to welcome international team members while also serving as a showcase for potential big box clients.

For the sake of efficiency, EarthTronics needed to build a single space for its office and warehouse needs, which previously resided in separate buildings. It was discovered that the ideal property was part private- and part city-owned. To gain the necessary approvals, our team needed to sort through the details of a complex purchase.

Working through the pandemic was another major challenge, since the China-based parent company was shut down throughout the project.

Providing both architectural and contracting services, Lakewood was able to work closely with EarthTronics from start to finish. In the process, our teams provided the necessary documentation and support needed by the City of Norton Shores to approve the land purchase.

Transparency was another key advantage to working with Lakewood. To keep the project on schedule, our team provided routine cost analyses for the parent company in order to receive budget approvals.

Chemical Bank (TCF Bank) Downtown Grand Rapids

Details

Budget
Start Date
Completion Date
Architect
Project Supervisor
Awards

Overview

Challenges/Solutions:

  • Create a larger, more innovative retail space
  • Use design to unify separate retail & corporate spaces
  • Work within a tight timeline
  • Comply with a complexity of corporate regulations
  • Maximize the available floor plan
  • Build next to an occupied space

 

Lakewood has enjoyed a longstanding relationship with one of Michigan’s most recognized banks, one we were excited to extend with the construction of a new space in downtown Grand Rapids. In this case, Chemical Bank had a larger, more innovative space in mind for its growing customer base.
Located in a 15-floor high rise, the bank wanted retail on the first floor and a corporate headquarters on the ninth. While each space would serve its own purpose, the design needed to feel seamless and cohesive.

To add to these challenges, Chemical Bank was in the process of merging with TCF National Bank. This meant additional project requirements along with an extremely tight timeline. Our teams also needed to take extra measures due to the fact that we were building next to a space that was open for business.

Working closely with GMB Architecture + Engineering, our teams turned a blank slate into a banking experience that would meet our client’s fit, feel, and functional needs. Ample use of natural light was one of many design decisions that would help tie the two spaces together.

Completed in just five months, the bank now has a flagship downtown space to bring both clients and employees into the future of banking.

Heritage Nursing & Rehabilitation | Atrium Living Centers, Inc.

Details

Budget
$1.5 Million
Start Date
July 2017
Completion Date
April 2018
Architect
MKM Architecture + Design | Ft. Wayne, IN
Project Supervisor
Todd Potter
Awards

Overview

The concept to update this outdated 10,000-sf facility was to convert the narrow facility into a home-like environment with open spaces for both short- and long-term residents to enjoy. In order to achieve this, some walls were removed which changed the layout. The main entry area was opened up to incorporate a private eating area with a fireplace and the adjacent dining area was transformed into a café-style spacing with open seating. The existing dining area was transformed into a café-style spacing with open seating. Each semi and full private resident room was updated to give it an apartment feel with a private sink and open living space.

The design also incorporated a new spa and a salon, as well, which allowed residents to continue to take care of their well-being necessities without having to leave the facility. Another key feature was a 600-sf therapy area which provides independent living training and support to help people relearn essential skills for going back home after their stay at Heritage.

The most challenging part of this project was scheduling. Only four rooms could be remodeled at a time, all while keeping the facility operating. When those rooms were completed, residents would transfer in the following day freeing up the next four rooms. Each set took approximately four weeks to complete. Another challenge was the renovation of the dining room in a fully-functioning facility.

Residents ate meals in their rooms for a two-week period; however, not a small task either as we had to provide access, in a construction site, to the kitchen. A special hallway was constructed allowing staff to serve meals without causing any further disturbances to the residents.

Warner Norcross & Judd | Plaza East Building

Details

Budget
$760,000
Start Date
March 2017
Completion Date
October 2017
Architect
GMB Architecture + Engineering | Holland, MI
Project Supervisor
Steve Weatherwax
Awards
ABC|WMI Chapter 2018 Excellence in Construction

Overview

Located on the second floor of the Plaza East Building in downtown Holland, visitors are immediately greeted with a polished and elegant environment from ceiling to floor.

Beginning in the main lobby and demonstrated throughout the space are details that include solid wood, glass, as well as other high-end finishes. Large windows on the perimeter of the space bring natural light into the core and carries into the conference rooms and office via glass walls and doors. In addition to offices and conference/meeting rooms are kitchen/breakroom, work areas, storage, and an IT room.

Lakewood provided Construction Management services, and staff carpenters were utilized to showcase their craftsmanship and talents.

JR Automation Office & Manufacturing Addition & Remodel/Renovation

Details

Budget
Start Date
July 2017
Completion Date
March 2018
Architect
Maxam Architecture | Grand Rapids, MI
Project Supervisor
Steve Weatherwax
Awards

Overview

JR Automation is one of the fastest growing companies along the West Michigan Lakeshore. Over the past five years, Lakewood has had the opportunity of being selected as one of their business partners to help them achieve and be successful in their business goals.

Lakewood completed construction on a 75,000-sf state-of-the-art industrial area and a 10,000-sf office expansion. Special components of the project included Class A manufacturing space, an addition to the existing manufacturing space, relocation of an existing pond, air piping, bus ducts, crane access to the entire expansion, the tech-style office addition features high-end conference rooms, offices, and a new breakroom area. Logistics, planning, and schedule were successful elements of this project as the existing facility was fully occupied for the duration of the project, and JR’s commitment to their clients required turnover of the space in an accelerated timeframe.

West Shore Design | New Office & Manufacturing Facility

Details

Budget
Start Date
September 2017
Completion Date
May 2018
Architect
Maxam Architecture | Grand Rapids, MI
Project Supervisor
Steve Vork
Awards

Overview

West Shore Design is a 25,000-square-foot industrial building that combines office staff, design and engineering staff, and warehouse space all under one roof.

From the beginning, the owner’s main goal was to build for today and plan for tomorrow. Even though the building design is more than sufficient to house the company’s needs of today, they wanted to ensure they had space to grow. There were a few challenges we faced right from the start.

The proposed building was partly in the 100-year flood plain which was a major issue because part of the growth plan was inside this foot print. The solution was to dig a wet pond in the back of the property instead of a dry pond. This allowed us to take sand from this area and raise the building, as well as the planned addition out of the flood plan. This solution had relatively little impact on the project cost and gave the owner’s great peace of mind for the future.

In order to meet their goal of planning for tomorrow was their need in having Electrostatic Discharge (ESD) flooring. ESD flooring presents a challenge in being installed properly to ensure its functionality, and in availability going forward. We worked through the challenges and were able to install this flooring for today and for tomorrow.

Lakewood was able to self-performed carpentry and also installed the unique flooring, the project has been a complete success. All parties are left with a feeling that West Shore Design is set up not only for today but for the future, as well.