Healthcare Archives | Lakewood Construction

Holland Community Aquatic Center

Details

Budget
Start Date
Completion Date
2022
Architect
AMDG Architects
Project Supervisor
Awards

Overview

Challenges/Solutions:

-Promote simultaneous activities & programming

-Design space for more visitors

-Increase wayfinding/building flow

-Improve safety

-Develop/expand recreational & fitness options

-Create a more efficient locker room experience

-Modernize look & feel of facility

DESIGNING FOR THE NEXT 50 YEARS

The Holland Community Aquatic Center has been a staple in the community for over 50 years. However, in recent years it was becoming increasingly outdated. With a growing number of visitors and programming needs, the Aquatic Center Board needed a space that would carry the facility into the next 50 years. They turned to Lakewood.

One of the biggest challenges facing the facility was being able to hold simultaneous programming. Previously, when a swim meet was held, community members were not able to use the facility’s other designated areas. The new space needed to be able to welcome guests, hold swim meets, and run normal programming all at the same. With community growth, there also needed to be additional space for expanded programming and visitors.

Working in collaboration with AMDG Architects, Lakewood developed a stunning, state-of-the-art facility that puts every community dollar to good use. Focusing on the end-user experience, each space was strategically designed to remain fully functional, no matter what events may be taking place. Walking patterns and wet zones were laid out to maximize safety throughout the entire facility. Plus, there are exciting new features, such as a sauna and steam rooms along with an expanded fitness area.

Another benefit was having the project sequenced so the facility could remain open throughout the construction process. For our client, not having to interrupt the guest experience was a major victory.

The completed Aquatic Center will open in 2022, creating more swim and recreational opportunities for all of West Michigan.

Spine & Orthopedic Unit | Holland Hospital

Details

Budget
$10 Million
Start Date
Summer 2012
Completion Date
Summer 2013
Architect
Matthei & Colin Associates | Chicago, IL
Project Supervisor
Louis Edgerton and Steve Weatherwax
Awards

Overview

As part of a major expansion program, the new Spine & Orthopedic Unit is a second level addition to the hospital’s east wing above the existing CCU/Telemetry Unit. The cast-in-place addition is part of the hospital’s master plan for expansion as this growing healthcare provider adds more services to the Holland community.

Construction of the new 23,400-sf in-patient floor included 24 fully private rooms for orthopedic and neurosurgery patients and was designed and built to accommodate two additional floors in the future. This project also involved extending three existing elevators and completely replacing an elevator and enlarging the existing shaft.

Challenges of the project involved a very tight staging area for materials and equipment, as well as being next to a busy street which is also the main entrance to the hospital and needed to be in complete operation 24/7.

Holland Hospital | Riley Street Urgent Care

Details

Budget
$1.6 Million
Start Date
April 2013
Completion Date
May 2014
Architect
Matthei & Colin Associates | Chicago, IL
Project Supervisor
Steve Weatherwax
Awards

Overview

Growing demand for urgent care along the lakeshore prompted Holland Hospital to expand their services while at the same time, introduce a new healthcare concept to enhance the patient experience.

The renovation and remodeling of this space incorporated the concept of the “fish bowl” practice model, a centralized nursing station is encircled by exam rooms. This concept allowed the hospital to expand from 12 rooms to 15 and provided 3 additional rooms for future growth. The nursing station is also home to a 110-gallon fresh water aquarium.

The lobby/receptionist area is situated so as to allow natural light to filter into the space. Other ancillary spaces within the building include an X-ray room and office space.

Heritage Nursing & Rehabilitation | Atrium Living Centers, Inc.

Details

Budget
$1.5 Million
Start Date
July 2017
Completion Date
April 2018
Architect
MKM Architecture + Design | Ft. Wayne, IN
Project Supervisor
Todd Potter
Awards

Overview

The concept to update this outdated 10,000-sf facility was to convert the narrow facility into a home-like environment with open spaces for both short- and long-term residents to enjoy. In order to achieve this, some walls were removed which changed the layout. The main entry area was opened up to incorporate a private eating area with a fireplace and the adjacent dining area was transformed into a café-style spacing with open seating. The existing dining area was transformed into a café-style spacing with open seating. Each semi and full private resident room was updated to give it an apartment feel with a private sink and open living space.

The design also incorporated a new spa and a salon, as well, which allowed residents to continue to take care of their well-being necessities without having to leave the facility. Another key feature was a 600-sf therapy area which provides independent living training and support to help people relearn essential skills for going back home after their stay at Heritage.

The most challenging part of this project was scheduling. Only four rooms could be remodeled at a time, all while keeping the facility operating. When those rooms were completed, residents would transfer in the following day freeing up the next four rooms. Each set took approximately four weeks to complete. Another challenge was the renovation of the dining room in a fully-functioning facility.

Residents ate meals in their rooms for a two-week period; however, not a small task either as we had to provide access, in a construction site, to the kitchen. A special hallway was constructed allowing staff to serve meals without causing any further disturbances to the residents.

New Cath Lab | Holland Hospital

Details

Budget
$3.8 Million
Start Date
November 2016
Completion Date
October 2017
Architect
Matthei & Colin Associates | Chicago, IL
Project Supervisor
Clark Causley
Awards

Overview

“We really had a great team that worked together collaboratively on workflow,” said Todd Knight, MSN, RN, CVRN, Assistant Vice President of Clinical Services. “The architect, designers, the staff, the physicians, they all had input at the table. I’ve built about four labs in my career. This is by far — it’s the Taj Mahal of labs.”

Amidst a major hospital-wide renovation and remodeling project, Holland Hospital had an area of 13,000 square feet available for future needs and services. Located directly beneath the new West Michigan Heart Center, this shell space was perfectly suited for a new cath lab, a much-needed service in this lakeshore community.

As a joint venture project with another local construction management firm, the new cath lab allows for expanded services offered on site. The new space consists of a catheterization lab, a special procedures lab, a reception area, staff training room, a staff break room, and a central nursing station area surrounded by 10 patient rooms with beds and bathrooms. The lab also has the latest in cardiovascular imaging equipment.

The project contained the typical constraints associated with healthcare construction–noise, vibration, negative air pressure, logistic constraints, cleanliness, etc. Connections to existing systems were coordinated weeks in advance to minimize downtime and completion of the work was scheduled for off hours.

From a community perspective, this much needed, world-class lab offers a place for West Michigan lakeshore patients with short-stay cardiac, telemetry, and interventional radiology needs to go.